forum-marketing-deel-twee

Video: Forum Marketing (2/3)

Dit filmpje is de tweede uit een serie van drie over forum marketing, een krachtig internet marketing middel. In dit filmpje ga ik in op wat nu het beste is om als ondernemer op een forum te zetten. Bovendien zal worden behandeld wat de beste manier is om je te presenteren en wat de beste interactie met andere forum leden is.

Een goed plaatje is een goed begin

Voordat we echt ingaan op wat je allemaal op een forum kan plaatsen nog even iets dat daaraan voorafgaat: upload een goed plaatje voor je profiel. De meeste internet fora geven wel de mogelijkheid om een profielplaatje, of avatar, te uploaden. Doe dat ook want als dat niet gebeurt zult u opgaan in de anonimiteit. Het is een hele gemakkelijke manier om meteen al op het forum op te vallen. Kies ook het liefst een afbeelding waar u persoonlijk op te zien bent en die er goed uitziet. Vul ook uw profiel verder volledig in. Zet e-mail en website er allemaal in, noem wat u doet en vertel over uzelf of uw bedrijf. Mensen zullen uw profiel aanklikken en niet alleen bent u dan goed vindbaar maar er spreekt ook betrokkenheid aan een volledig ingevuld profiel.

Geen verkooppraatjes houden

Allereerst behandel ik hoe het niet moet. Misschien bent u helemaal enthousiast geworden door het idee dat er een platform bestaat waar uw doelgroep zich heeft verzameld en wilt u meteen een nieuw forum topic starten waarin u een promotiepraatje houdt. Dat is echter sterk af te raden. Promotiepraatjes worden doorgaans niet gelezen en niet gewaardeerd en sommige internet fora verbieden het zelfs en zullen het forum topic verwijderen. Het is mogelijk dat er een aparte sectie voor promotie bestaat op het forum, daar zou u zich nog wel kunnen promoten, maar de kracht van het forum is toch anders.

Niet met links gaan lokken

Wat ik ook vaak zie op internet fora is dat er weliswaar op een vraag gereageerd wordt maar dat het nauwelijks een reactie is. Er staat dan een vrij generiek “Op mijn site kun je alle antwoorden vinden!” Dat werkt ook niet echt. Bovendien kan dit ook weer als promotie worden aangemerkt door de moderators, de beheerders van het forum, wat misschien niet is toegestaan waardoor de reactie ook weer zal worden verwijderd. Dit heeft dus ook weinig zin en valt dus af te raden.

Hoe moet het dan wel?

Het is de bedoeling dat er echt inhoudelijk op een vraag wordt ingegaan. Lees de vraag die gesteld wordt goed en geef er een gericht antwoord op in een paar alinea’s. Dan activiteit op een internet forum pas indruk maken en effect hebben. Het is namelijk de bedoeling dat u autoriteit opbouwt en vertrouwen wint. Uit uw activiteit moet ook blijken, zoals hierboven al vermeld, dat u betrokken bent en niet zomaar even langskomt om nieuwe klanten te scoren. Door vaak inhoudelijke reacties te geven zien mensen letterlijk steeds vaker uw gezicht (u bent toch niet vergeten uw avatar te uploaden?!) en zullen ze op een gegeven moment uw reacties ook gaan verwachten en er misschien zelfs naar uitkijken. Dan worden overige forumleden dus warme leads en is de kans groot dat ze u ook actief zullen gaan benaderen.

Een link in de handtekening

Misschien vindt u dit een mooi idee maar vraagt u zich af hoe ze u dan kunnen vinden als u geen links mag plaatsen. Bovendien is het goed voor linkbuilding om toch ook zoveel mogelijk links naar de eigen site op andere sites te hebben staan. Hier is een koninklijke route voor: zet een link in uw handtekening. De meeste webfora bieden de mogelijkheid om een handtekening in te vullen, een kort stukje tekst dat onder elke reactie die u op het forum plaatst verschijnt. In dit veld kunt u ook de link invullen naar uw eigen site zodat mensen u gemakkelijk kunnen vinden.