wordpress-menu-maken1

Video: Een WordPress menu maken

Een van de lastigere dingen om met WordPress te doen is het maken van een menu. Vaak duurt het even voor nieuwe gebruikers voordat ze dit onderdeel onder de knie hebben. In dit blogbericht een korte uitleg van hoe dat precies moet. Beter nog is het wellicht om de video hiereonder te bekijken.

Een nieuw menu maken

Alle pagina’s zijn misschien al gemaakt, en er staat misschien wel al iets van een menu in uw WordPress installatie, maar die is waarschijnlijk niet volledig en alle pagina’s staan in eerste instantie ook kris kras door elkaar. WordPress geeft wel de mogelijkheid om meer controle te hebben over hoe dit menu eruit komt te zien. Dit is allemaal in te stellen onder Appearance -> Menus. Daar kunt u allereerst een nieuw menu een naam geven en dit menu aanmaken. Vervolgens kunt u er pagina’s in plaatsen door ze in de lijst links te selecteren en aan het nieuwe menu toe te voegen met de Add to Menu knop. De menu items staan dan onder elkaar en u kunt ze ook in de gewenste volgorde zetten door ze te slepen. Van boven naar beneden aan de achterkant correspondeert dan met van links naar rechts aan de voorkant.

Het WordPress menu activeren

Als u eenmaal klaar bent, kunt u het menu opslaan met de blauwe Save Menu knop, onder of boven in het scherm. Kijkt u echter nu aan de voorkant om naar uw nieuwe menu te kijken, dan komt u nog wel wat bedrogen uit. U heeft immers wel al een mooi nieuw menu gemaakt, maar u heeft WordPress nog niet verteld wat er eigenlijk precies met dit menu moet gebeuren. Dat moet u nog expliciet duidelijk maken. Meestal kunt u onderaan het menu aanvinken om welk menu het gaat, meestal het hoofdmenu of bijvoorbeeld een menu voor de footer. Ziet u dit om wat voor reden dan ook niet, dan is dit ook nog in te stellen onder het tabje Manage Locations helemaal bovenin in het scherm.

Niet alleen pagina’s

Misschien wilt u niet alleen pagina’s toevoegen aan het menu, maar ook blogberichten, links of andersoortige pagina’s zoals portfolio items, waar veel theme’s mee werken. Dat kan allemaal. Een link is gemakkelijk te plaatsen door die op te geven bij het Links blokje, in de linker balk op het scherm. Het is dan een kwestie van de URL invullen en deze een naam geven, toevoegen aan het menu, en hij staat er tussen. Blogposts hebben meestal ook al een eigen blokje dat zichtbaar is. U kunt zelfs ook categorieën opgeven, handig als u in uw publicaties daar toch al mee werkte. Ten slotte zijn er dus ook andere typen pagina’s mogelijk om op te nemen, maar die moet u soms zichtbaar maken. Dat kan door bovenin het scherm onder Screen Options een menu uit te vouwen, waar u de types die u wilt kunnen gebruiken kunt aanvinken.