video-nieuw-blogbericht-wordpress

Een nieuw blogbericht plaatsen

Hoe schrijf je eigenlijk een nieuw blogbericht met WordPress? Het is in wezen niet zo moeilijk. Er zijn een aantal zaken om op te letten, zoals een goede titel en goede inhoud. Daarnaast is het belangrijk om ook een goede featured image mee te geven, een plaatje dat bij het bericht hoort, en vaak ook een excerpt, een kort stukje tekst dat de inhoud beschrijft. Bovendien is het belangrijk ook een goede categorie en tags mee te geven. Ten slotte is het ook van belang om alles met de Yoast plugin nog eens goed in te vullen om de on-page SEO zo goed mogelijk te verzorgen. Alles wordt hieronder kort beschreven.

De titel en de inhoud

Om een nieuw blogbericht aan te maken ga je naar berichten in de linkerbalk en kies je “nieuw bericht”. Dan moet je de titel invullen. Kies uiteraard een goede titel. Als u al een specifieke zoekterm heeft gekozen waar u dit bericht naartoe wil schrijven, een term waar u in Google goed op gevonden wilt kunnen worden, dan kunt u dit al in de titel opnemen. Dat wordt misschien even puzzlen, maar dat kan de moeite lonen. Een tip trouwens: wist u dat u html kunt gebruiken in de titel met WordPress?

De inhoud komt daarna. Probeer deze inhoud zo veel mogelijk van opmaak te voorzien. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de eerste inleidende alinea schuingedrukt is. Plaats daarna ook een Insert More Tag, opdat in de blogweergave goed te bepalen is waar de beschrijvende tekst stopt. Voorzie de tekst ook van headers, bijvoorbeeld H2 gedeelten voor de kopjes. Google kijkt of een tekst wel echt een goed opgemaakte tekst is en hoewel hij de inhoud niet kan interpreteren, kan wel gezien worden of op z’n minst de moeite is genomen de tekst in te delen in een goede structuur. Je scoort er dus punten mee als je dat goed hebt gedaan.

Excerpt en featured image

Als de inhoud eenmaal staat is het verstandig ook nog een plaatje bij te voegen. Dat kan in de tekst zelf, maar vergeet ook niet bij de featured image een afbeelding mee te geven. Dit kan dan het plaatje zijn dat vertoont wordt in het blog overzicht. Dat is wel zo netjes. Zoals het plaatje in beeld samenvat waar het stuk over gaat, zo kan als excerpt een korte tekst worden meegegeven die ook aangeeft wat er van het artikel verwacht kan worden. Dit excerpt wordt bovendien nog wel eens gebruikt door plugins die op andere sites melding van het stuk maken, om duidelijk te maken waar het over gaat.

Categorie en tags

Ook niet onbelangrijk is het meegeven van een categorie en een tag. Doe dit altijd voordat u het stuk publiceert! De categorie bepaalt immers hoe de link er uiteindelijk uit komt te zien als u dit in uw permalink settings heeft opgenomen. Leer u dus altijd deze stappen aan, dan hoeft u nooit meer achteraf nog te corrigeren. Tags zijn wat vrijer in te zetten dan categoriën. Bij categoriën kunt u werkelijk denken aan standaard onderwerpen die aan bod komen. Laten we koken als voorbeeld nemen, dan zou een categorie kunnen zijn “recepten”. Een tag is dan juist misschien weer een type recept, zoals “vegetarisch”. Hoe breed of diep u de categoriën en tags wilt houden mag u uiteraard zelf bepalen en meestal wijst dit zich na een aantal blogposts wel vanzelf. Mijn advies zou ook zijn om bij blogposts uit te gaan van de landingspagina’s die u heeft opgesteld.

Yoast SEO

Nee, de Yoast plugin is eigenlijk geen onderdeel van de standaard WordPress installatie. Toch is het inmiddels zo vaak gebruikt en bovendien ook zo handig, dat ik het toch wil behandelen. Met de Yoast SEO plugin kunt u namelijk gemakkelijk kijken of u alles tot nu toe goed heeft gedaan. Zit het zoekwoord waar u op mikt wel goed in de titel, de URL, de tekst, etc.? U kunt bovendien met Yoast nog informatie meegeven die in de zoekresultaten van Google terecht zal komen. Zo kunt u dus eenvoudig een goede beschrijvende tekst meegeven voor ieder van uw blogberichten. Ik gebruik overigens meestal dezelfde omschrijving die ik al bij excerpt heb opgegeven.