welk-wordpress-theme

Wat is een goed WordPress theme?

Je WordPress site staat of valt met een goed WordPress theme. Maar waar moet je op letten als je een theme gaat aanschaffen? Als je op een site als themeforest.net kijkt duizelt het je door het aanbod al snel. Een aantal punten om op te letten bij het maken van een keuze.

Responsive websites

Het is inmiddels een standaard aan het worden: websites die responsive zijn. Toch zie ik het soms nog mis gaan. Sites passen zich niet aan afhankelijk van het apparaat waarop ze bekeken worden. Smartphone, tablet, laptop of desktop, het ziet er hetzelfde uit. Meestal moet je dan inzoemen op een smartphone en rondscrollen om alles te kunnen zien. Geen feest, zeker niet met invulformulieren bijvoorbeeld. Kleine kans dat je veel actieve conversies krijgt van mensen met een smartphone. Dus, altijd op letten: maak het responsive.

Zit er een team achter?

Een theme kan er nog zo prachtig uitzien, dat is niet alles wat er toe doet. Is het bijvoorbeeld gemaakt door een team of een eenpitter? Het is voordelig om te kiezen voor een theme waar een team achter zit. Niet alleen omdat die verschillende experts hebben die samen meer kunnen dan iemand in z’n eentje. Er zit namelijk meestal ook een support-team achter. Een forum waar je terecht kunt met specifieke vragen over het theme dat je gekocht hebt. Grote kans dat je snel antwoord krijgt op je vragen en je minder snel met je handen in het haar zit.

Downloads en waardering

Dat andere mensen een theme veel gebruiken zegt uiteraard niet alles, maar het is toch iets om op te letten. Als meer dan tienduizend mensen het ene theme hebben gekocht, en maar een stuk of tien het andere, welke kies je dan liever? Bovendien, als er meer dan tienduizend mensen gebruik van maken, hebben al die mensen waarschijnlijk ook vragen gesteld op een forum, en kun je sneller antwoorden vinden op jouw vragen omdat veel kwesties op het support forum al behandeld zijn.

Kijk ook naar de waardering. Een theme met veel downloads maar met slechte waardering (veel 1 ster waarderingen), is misschien niet het beste. Een theme met veel downloads en hoge waarderingen (4 van de 5 sterren of hoger) is waarschijnlijk een goede keuze.

Visual composer

Vaak ziet een theme er aan de voorkant hardstikke mooi uit, maar weet je je geen raad als je er aan de backend mee aan de slag gaat. De homepage blijk je opeens niet meer aan te kunnen passen of de opbouw verloopt door middel van ingewikkelde shortcodes. Inmiddels kan dat toch een stuk sneller en efficiënter. Let er bijvoorbeeld op of een theme de Visual Composer al standaard in het pakket heeft zitten.

Het hoeft niet die editor specifiek te zijn, maar op z’n minst een goede visual layout editor. Je elementen op hun plek kunnen slepen in de layout van je pagina’s maakt je leven veel gemakkelijker bij het bouwen van je site. Kijk bij het kiezen van je theme in ieder geval even hoe de backend eruit ziet, wat voor mogelijkheden de interface aan de achterkant je geeft, en of er al een goede composer bij inbegrepen is.

Multi-purpose WordPress themes

Er zijn inmiddels ook veel multi-purpose wordpress themes op de markt. Dit zijn theme’s die niet specifiek voor een niche zijn gemaakt, maar wel voor alle niches ingezet kunnen worden. Meestal ogen ze heel ruim en met veel wit en bieden ze veel features zoals uitgebreide sliders, foto galleries, etc. Aan de achterkant is meestal de user-interface ook erg goed verzorgd, heb je veel opties en zeggenschap over hoe je je site eruit wilt laten zien, en heb je vaak ook al een visual composer om je pagina’s snel mee te maken.

Er is wel een probleem mee: snelheid. Al dat mooie speelgoed moet wel laden. Dat kost tijd. Ook als je niet eens zoveel van de mogelijkheden gebruikt, zit je toch nog met een tank van een theme. Dat het niet snel laadt is een klacht die vaak op het internet gehoord wordt. Maar, als je met een langere laadtijd kunt leven en misschien een cache plugin (zoals de W3C Total Cache plugin) erop loslaat waardoor het sneller gaat, is een multi-purpose theme moeilijk te overtreffen.

Een aantal goede multi-purpose WordPress themes om mee af te sluiten: Enfold, The7, Avada.