meer-dan-de-som-der-media

Meer dan de som der media

Tot voor kort dachten we misschien nog over alle verschillende social media als op zichzelf staande leuke diensten online. Meer een meer komt nu het besef dat alle sociale media samen als onderdelen van de online aanwezigheid gezien moeten worden.

Het centrum

Elke online aanwezigheid heeft natuurlijk wel een kloppend hart. Meestal is dat het blog. Maar het idee dat een online aanwezigheid enkel uit één platform zou bestaan is vandaag de dag niet meer realistisch. Het kent vele ondersteunende diensten, met voorop uiteraard Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn. Maar ook een YouTube kanaal mag niet ontbreken. Een goede email lijst is nu een verplicht nummer. Zonder Flickr of Tumblr account is het ook niks meer.

Het geheel

Het zijn allemaal kleine elementen die als satelieten om het blog heen gaan en samen het idee van een online aanwezigheid moeten oproepen. Alles draagt een beetje bij, maar het gaat om het totaalbeeld. Het is overigens een reden niet zomaar op allerlei profielen maar wat neer te zetten.Denk goed na over het totaalbeeld dat je wilt oproepen en op basis daarvan kun je besluiten hoe je verschillende platforms in gaat zetten.

Integreren

Gelukkig zijn de ontwikkelaars natuurlijk ook bij de tijd en zij sturen zelfs aan op het gebruik van een zeer breed spectrum aan online communicatiemiddelen. WordPress sites hebben al talloze plugins waarmee profielen gemakkelijk gekoppeld kunnen worden. De API keys vliegen je vervolgens om de oren bij alle profielen en met diensten als IFTTT (If This Then That) en door middel van bijvoorbeeld RSS feeds vallen de meeste gaten die er nog bestaan in de integratie nog op te heffen.

Alles tegelijk

Maak dus niet zomaar een profieltje aan maar doe het allemaal tegelijk. Zet ook wat middelen in om het nog wel wat beheersbaar te maken zoals HootSuite bijvoorbeeld. Richt het zo in dat je snel overal bij kunt en alles in de gaten kunt houden en je bent goed op weg om je online aanwezigheid optimaal vorm te geven.

1 reply

Comments are closed.