betweeters

beTWEETers: De kracht en het risico van Twitter

Onlangs zat ik in een cafe met een Twitter enthousiast. Hij bouwde zijn hele online carriere rond het twitter medium, en zeker niet zonder succes. Ik vroeg me alleen wel af of het een geschikt medium voor iedereen is.

Op Twitter gebeurt het

Ik moet eerlijk toegeven, ik dacht nog een beetje ouderwets over wat Twitter nu eigenlijk is. Ik weet dat het zijn oorsprong vindt in de journalistiek en ik zag het altijd als een afspiegeling van de journalistiek, als een soort holle echo die op de actualiteiten volgt. De kranten en de televisie, daar gebeurt het, en op twitter wordt er binnen specifieke groepjes over die gebeurtenissen nagepraat. Hoe naief! Op twitter gebeurt het! Daar wordt nieuws het eerst opgemerkt en bovendien ook besproken. De opinie leeft al op twitter voordat er een krant of journaal over kan berichten. Het is dus die krant die nu de holle echo is, die slaafs achter de gebeurtenissen op Twitter aan holt.

Niet voor iedereen

Dus, vandaag nog op twitter! Ja en nee. Het is een krachtig medium en ik zie ook wel waarom het goed werkt. Het is een gateway, je staat opeens midden op het plein, omringd door everybody who is anybody binnen een bepaald gebied dat je interesseert. Iedereen valt opeens te benaderen. Het is een back door die de klassieke media uiteraard niet kennen. Emancipeert Twitter mensen misschien die niet al in een bepaalde kring verkeerden, het brengt ook nieuwe belemmeringen met zich mee. Je moet er namelijk wel het talent voor hebben. Je moet het leuk vinden om constant in gesprek te staan met mensen over een bepaald onderwerp en op die cutting edge je mening te geven. Het is dus geweldig voor mensen die van zo’n stroomversnelling houden, maar voor mensen die wat contemplatiever in elkaar zitten en langer nodig hebben om met meer woorden (en meer twijfel!) over dingen na te denken is het minder geschikt.

Ieder z’n medium

Iemand die geen twitter mindset heeft en eigenlijk niet constant maar theelepeltjes suiker wil strooien moet dat ook niet gaan proberen. Dat gaat zich wreken en het wordt al snel een gênante vertoning. Sommige mensen voelen zich wellicht meer thuis op een blog, wat uiteraard wel met Twitter ondersteund kan worden, maar ze zitten niet op de constante discussie te wachten. Gelukkig is het zo dat het aantal mogelijkheden van social media op dit moment alleen nog maar toeneemt, en bovendien ook op verschillende manieren valt te combineren, waardoor iedereen toch een eigen stijl kan ontwikkelen wat betreft online presence. Gebruik dus vooral Twitter, maar niet in isolatie en denk ook goed na over hoe het medium het beste is in te zetten om te komen waar je wilt.