veiligheid-of-hinder

Veiligheid of hinder?

Het is goed dat internet steeds veiliger wordt waardoor het steeds moeilijker wordt om gehackt te worden of zomaar wat uit te spoken. Maar beginnen nu sommige vormen van beveiliging zelf de bruikbaarheid van het internet te bedreigen?

Captcha codes

Misschien herkent u dit wel. Elke dag moeten er wel een paar captcha codes worden ingevuld. En ze lijken elke dag wel slechter leesbaar te worden. Nu is het natuurlijk begrijpelijk, want programma’s worden steeds beter in het ontcijferen van die codes en dus moet het voor computers steeds minder goed leesbaar worden. Dat is natuurlijk een leuk kat-en-muisspel tussen hackers en beveiligers. Ondertussen kunnen mensen die codes alleen ook haast niet meer lezen. Het is vaak flink turen naar het beeldscherm of drie keer op refresh clicken voordat het goed kan worden ingevuld.

Internet steeds belangrijker

Dit is een symptoom van een groter probleem. Internet wordt steeds centraler in ons leven, dat is merkbaar. Al onze communicatie verloopt inmiddels zo’n beetje digitaal. Ook betalingen, deals, et cetera. Er valt dus ook steeds meer te stelen en het is nu nog gemakkelijk omdat beveiliging pas on the go wordt opgebouwd. Het is nog maar de vraag of men deze ontwikkelingen had kunnen voorzien in de begindagen van het medium, waardoor er toen ook veel gaten in de structuur zijn geslopen wellicht. Het is dus nog wel ijs van een nacht. En daar wordt niet over geschaatst, daar wordt hevig op gedanst door een flink aantal mensen.

Waar ligt de grens?

Beveiliging is dus bezig een hoog nodige inhaalslag te maken, maar de excessen worden nu ook zichtbaar. Alles wordt nu beveiligd en dubbel beveiligd. Het wantrouwen groeit zo snel dat niet alleen de boeven er hinder van ondervinden maar ook onschuldige consumenten. Moet het dan wat minder met die beveiliging? Nee, misschien niet. Maar de manier waarop beveiliging nu verloopt is misschien nog niet optimaal. Het is hetzelfde trucje maar dan heel vaak en heel moeilijk toegepast. Hopelijk komt er binnenkort een nieuw soort beveiliging die deze wat stroeve manier overbodig maakt. Beveiliginssoftware ontwikkelaars, zie uw kans schoon!