kracht-van-imacros

Firefox voor je laten werken: De kracht van iMacros

Onlangs liep ik tegen een probleem aan. Ik moest eenzelfde taak vele malen uitvoeren. Inloggen, velden invullen, op ja clicken, en weer opnieuw. Dat alles tientallen keren. Ik vroeg me af of dat niet sneller kon, of nee, iedereen weet dat dat sneller kan, ik wilde alleen weten hoe. Het antwoord dat ik vond was iMacros.

Wat is iMacros?

Het is vooral bekend als een plugin voor Firefox. Je installeert de plugin snel en vervolgens kan je er scripts mee opnemen. Je zet het ding op record en je doet wat je altijd doet, je vult de velden in, je drukt op de juiste knoppen, etc. Dan zet je de opname uit en heeft iMacros al je handelingen vastgelegd. Je kan het hele verhaal dus herhalen. Maar nog mooier: Je kan de opname later ook zo aanpassen dat het herhaald wordt met andere gegevens. Ideaal als je bijvoorbeeld tien social bookmark sites af moet om steeds een andere pagina te bookmarken.

Is het moeilijk?

Het is niet echt heel moeilijk, maar je moet wel een beetje thuis zijn in de logica van het programmeren. Het programma heeft een eigen taal maar is ook met JavaScript aan te sturen. Met een vleugje JavaScript heb je dan wel al snel een goed script op poten. Dat vind ik overigens wel heel handig, je kan een JavaScript schrijven dat door iMacros uitgevoerd wordt dat alle andere iMacros scripts aanstuurt. Op een gegeven moment ben je dan wel zo ver dat je iMacros een .csv bestand kan laten uitlezen en op basis van de gegevens in dat bestand velden in kunt laten vullen. Dan wordt het uiteraard pas leuk. De documentatie over het programma is ook best stevig, als je iets niet snapt kun je het vrij snel in hun eigen wiki vinden.

De gevaren

Het is heel bruikbaar maar niet altijd even eenvoudig. Soms moet je heel even er doorheen voordat je begrijpt wat het programma allemaal doet. Een paar handelingen voelen zo nu en dan ook wat omslachtig. Je kan bijvoorbeeld de machine laten draaien zonder pauze of met een pauze van een minimum van een halve seconde. Dat vertraagt alles flink en dat is zonde. Waarom is die tijd niet variabel gemaakt? Dat soort kleine dingetjes. Het grootste gevaar zit alleen niet in het programma, maar in de websites waar je mee werkt. Die websites worden vaak aangepast en dan werkt soms je script niet meer omdat dingen anders zijn gaan heten en je script bepaalde elementen daardoor niet meer kan aanspreken.

Opletten en er bij blijven

Het is dus wel jammer dat je eigenlijk nooit een script aan kan zetten en wat anders kan gaan doen. Je moet er altijd wel een beetje bij blijven en kijken of alles wel gaat zoals het gaan moet. Je kan dus ook niet zomaar iemand deze handelingen laten verrichten, je moet wel iemand hebben met kennis van zaken die in kan springen wanneer dat nodig is. Echt set and forget is het dus allemaal niet. Dat gezegd hebbende, het scheelt je wel zeeën van tijd en bovendien veel sleur en ergernis.

1 reply

Comments are closed.