heilige-systemen

Heilige systemen

De samenhang tussen geloof en internet marketing is al eerder opgemerkt. Een van de opvallende aspecten aan deze kwestie is het vertrouwen op resultaat dat volgt op een bepaalde inzet. Dit is eerder religieus dan rationeel.

Een kwestie van systemen

Opvalled is in internet marketing dat veel mensen een pasklaar systeem aanbieden waar naar eigen zeggen de markt mee te bestormen valt. Vaak gaat het dan om een vrij grondige en goed gestructureerde aanpak die uit te voeren is, met een sterk technisch component. Het resultaat is bijvoorbeeld hoger in de zoekresultaten van Google komen of meer conversies op de site krijgen. Het eigenaardige is dat bij dit soort beloften echter uit het oog verloren wordt dat het succes afhankelijk is van competitie.

De factor competitie

Het is een vreemd schouwspel, waar competitie soms centraal op het theater wordt gezet en soms juist weer in een blinde vlek verdwijnt. Competitie wordt wel genoemd als iets dat je te slim af kunt zijn. Tegelijkertijd worden systemen vaak voorgesteld als absoluut effectief. Dat impliceert dus dat het niet uitmaakt wat de competitie doet. Zolang jij dit maar doet zit je gebakken, is de stelling. Dat het effect van een systeem afneemt als steeds meer partijen zich er van gaan bedienen wordt echter nooit behandeld.

Een mechanische erfenis

Misschien is het zo dat er te veel wordt gelooft in de effectiviteit van systemen. Dat is op zich niet vreemd. Het is redelijk om te verwachten dat het effect van een machine die je bouwt voorspelbaar is. Zolang de grondstoffen beschikbaar blijven kan een koekjesfabriek bijvoorbeeld zoveel koekjes produceren als men maar wil. Het verschil is hier echter dat marketing zich richt op een menselijk publiek. De aandacht van dat publiek is beperkt en moet verdeeld worden over alle concurrerende deelnemers. De effectiviteit van een marketing machine hangt dus ook van die competitie af.

Analyseren in isolatie

Omdat internet marketing toch nog een hang naar mechanisch denken heeft wordt dit misschien soms niet goed in overweging genomen. Het falen van een systeem wordt meestal in isolatie onderzocht. Er wordt vanuit gegaan dat de fout altijd zit in de uitvoering. Bovendien wordt hier altijd achteraf pas over nagedacht, wanneer het resultaat niet naar verwachting blijkt te zijn. Er wordt gehandeld alsof er een apparaat stuk zou zijn in de koekjesfabriek. Systemen worden dan heilig verklaard. Dat kent een religieus tintje. Zou het niet kunnen dat iedereen hetzelfde truucje is gaan gebruiken?