storytelling

Goede websites vertellen een verhaal

De internet browsers zijn de afgelopen vijf jaar van gedaante verwisseld. Ze zijn van een platform dat het presenteren van informatie mogelijk maakt getransformeerd in eigenlijk complete operating systems. Web-apps, online applicaties, zijn sinds dien populair. Waarom moet je je dan niet vergissen en je website niet beschouwen als software?

Interactieve mogelijkheden

Laten we beginnen met een nuance: je site hoeft uiteraard niet alléén maar tekst-en-plaatjes te zijn. Interactieve mogelijkheden doen het altijd goed. Wat is een interactieve mogelijkheid? Een video is dat eigenlijk al. Een slider ook. Maar het kan ook om specifieke toepassingen gaan. Heb je een site over de beurshandel? Neem dan een web-applicatie in je site op die inzicht verschaft. Dat is lokaas, daardoor zullen mensen je site blijven bezoeken.

Maar het verschil tussen website en web-apps, of software, blijkt eigenlijk ook uit het bovenstaande: een app neem je op als onderdeel van je site. Maar het is niet je site zelf. Veel mensen denken dat hun bedrijfssite eigenlijk software moet zijn. Dat is niet zo. Het verschil zit hem vooral in de vorm.

Software geeft je wat te doen

Software is eigenlijk altijd compact. Je wilt overzicht. Je wilt in één oogopslag alle informatie tot je beschikking hebben. Neem een computerspelletje. Als je de hele tijd naar beneden zou moeten scrollen om het spelletje te kunnen spelen, is het snel afgelopen. Niemand heeft daar het geduld voor. Een spelletje als pac-man is ideaal: alles gebeurt op één scherm.

Alle goede software volgt eigenlijk dat model: alles staat op je scherm. Alles is compact weergegeven, zoals bijvoorbeeld in Photoshop. Je laat geen ruimte ongebruikt, alles is binnen handbereik. Het is keurig allemaal berekend. Dat het daardoor dicht op elkaar zit of dat daardoor de icoontjes wat klein zijn, dat is niet erg. Als het maar overzichtelijk blijft op één scherm.

Een website is een verhaal

Een website is iets anders. Daar is scrollen juist weer wél toegestaan. Daar mag ook alles best een beetje de ruimte krijgen en er groot uitzien. Een website geeft je in eerste instantie niet iets te doen. Het geeft je iets te ervaren. Het geeft je een verhaal. Een verhaal over wat een bedrijf doet, wie erachter zitten, waar het vandaan komt, etc. Daar is de bezoeker van je site naar op zoek.

Stel iemand moet een gedetailleerd sprookjesverhaal vertellen in dertig seconden. Niemand zal waarschijnlijk erg onder de indruk zijn van diens zweterige gestamel. Waarom zou een website, die een verhaal moet vertellen, waar alles zo compact mogelijk is weergegeven, dan wel indruk maken? Het is een beetje hetzelfde. Een website heeft ruimte nodig, heeft tijd nodig. Laat mensen maar lekker door de site scrollen op hun iPad op de bank. Gebruik grote letters en veel witruimte.

Een vloeiend verhaal: lange pagina’s

Soms zijn lange pagina’s ook beter dan het aanmaken van heel veel verschillende pagina’s met allemaal korte inhoud. Waarom? Stel onze verhalenverteller neemt wel de tijd, maar gaat om de vijf minuten eventjes koffie halen. Dat laat zijn luisteraars gefrustreerd achter, die willen gewoon horen hoe het verder gaat. Wat dan, als je site elke pagina van je verhaal apart moet laden. Dat kost laadtijd. Dat is een onderbreking van de ervaring.

Grote kans dat de bezoekers van je site dan vroegtijdig afhaken. Ze hebben geen zin meer om te moeten wachten op het laden van al die kleine pagina’s. Als de mens op het web surft is het geduld zeer beperkt. Liever scrollen ze er even doorheen dan dat hun geduld steeds maar weer op de proef wordt gesteld.

Een goed verhaal is een compositie

Wat is dan de conclusie? Software geeft je wat te doen, maar een website vertelt een verhaal. Daarom moet je een website anders vormgeven. Schep alle voorwaarden om goed je verhaal te vertellen, zodat de bezoeker van je website een optimale ervaring heeft. Dat zit bovendien ook tussen de regels: veel witruimte, duidelijke structuur, grote letters en mooie afbeeldingen die de compositie opdelen, stralen rust uit. Dat schept vertrouwen.

Het verhaal is meer dan de inhoud, het is ook de compositie en de presentatie. Door een duidelijke en overzichtelijke website, die dus niet al te compact is, straal je rust uit. Je straalt bovendien uit dat je je hebt verdiept in waar je website aan moet voldoen. Dat laat zien dat je je inzet serieus neemt.