wordpress

Nadat u een goede domeinnaam heeft gekozen en heeft laten registreren is het tijd om de website te maken. Vroeger was dat veel gedoe waar u gegronde kennis van allerlei codes nodig had. Nu is dat veel eenvoudiger geworden door content management systems, zoals ook WordPress.

De motor

WordPress is eigenlijk een motor die u op uw website installeert. Alle moeilijke technische zaken worden door dit pakket voor u afgehandeld en u kunt zich richten op inhoud en vormgeving. Het mooie is ook dat WordPress gratis is en op www.wordpress.org te downloaden valt. Uw website moet wel PHP/MySQL ondersteuning hebben, zoals ook al in het vorige artikel over het kiezen van een goede domeinnaam word opgemerkt. WordPress is hier namelijk zelf weer van afhankelijk.

De mogelijkheden

Het mooie van WordPress is dat het niet alleen gratis is, maar ook door heel veel mensen wordt onderhouden. Het is een open source project. Dat wil zeggen, iedereen kan in de broncodes kijken om te zien hoe het werkt. Software ontwikkelaars kunnen daar ook weer op inspelen en allemaal nieuwe onderdelen maken waardoor de functionaliteit van WordPress wordt uitgebreid. Omdat het zo’n open platform is dat constant door leden van een heuze internationale online community wordt ontwikkeld zijn de mogelijkheden dan ook onvoostelbaar groot.

Themes en plugins

WordPress is dan misschien een goede motor, maar dan zijn we er natuurlijk nog niet. Uw website moet namelijk nog worden aangekleed. Hoe uw website eruit komt te zien wordt bepaald aan de hand van het WordPress theme dat u kiest. Met zo’n theme kleedt u uw website aan. Naast de themes zijn er ook kleine functionaliteiten te bedenken waar u uw website mee uit wilt rusten. U kunt het mensen bijvoorbeeld gemakkelijk maken iets op uw website te liken op Facebook. Voor dit soort kleine uitbreidingen zijn plugins beschikbaar. Meer over themes en plugins vindt u in de volgende stappen die u kunt zetten.

Vriendjes met Google

Een groot voordeel van het gebruik maken van een WordPress site is dat het gemakkelijker is voor Google om uw website te waarderen. Door het theme en de plugin kunt u bovendien er voor zorgen dat uw website hier specifiek voor geoptimaliseerd wordt. Het meest belangrijke is hierbij toch wel het blog. Google en andere zoekmachines vinden het namelijk prachtig als er voortdurend activiteit op een website is. Dat betekent dat het leeft en dat er veel aandacht aan wordt besteedt. Als  u slechts een website hebt met een paar pagina’s met informatie, dan zal de ontwikkeling van uw website snel stokken en zal Google er minder aandacht aan besteden. Houdt u echter een online blog bij over uw vakgebied, dan komt er steeds meer inhoud bij. Dat wordt dan weer door de zoekmachines opgemerkt en gewaardeerd. U kunt in een later artikel meer lezen over het bijhouden van een blog.

WordPress is in het kort dus een krachtig instrument om uw website mee vorm te geven. Door de verschillende themes en plugins is het haast oneindig uit te breiden en kunt u uw website precies vormgeven zoals u wenst. Bovendien maakt een WordPress site het u gemakkelijk om door Google gevonden te worden, zeker als u ook een blog gaat bijhouden. Het valt om al deze redenen dan ook aan te raden uw site op de technologie van WordPress te bouwen.