Een domeinnaam registreren is de eerste stap op weg naar een goede online presence voor uw bedrijf. Er zijn daar twee belangrijke zaken om op te letten: bij welk hostingbedrijf u uw website laat registreren en wat u vervolgens als domeinnaam kiest. Beide zullen hier kort aan bod komen.

Een goede webhost

Wat maakt nu een goede webhost? Dit is een vraag waar veel zzp’ers en mkb’ers tegenaanlopen. De keuze is namelijk overweldigend. Er zijn wel een aantal dingen waar u op kunt letten.

Let op de prijs

Uiteraard geldt dat als iets te mooi om waar te zijn is, het waarschijnlijk dan ook wel ook zo zal zijn. Prijzen fluctueren zo rond de drie en vijf euro per maand, misschien met nog wat eenmalige opstartkosten er bij. Veel meer of veel minder en u moet zich afvragen of er geen addertjes onder het gras zitten, of de partij wel betrouwbaar is of dat er misschien te veel voor te weinig wordt gevraagd.

PHP/MySQL

Nog belangrijker is overigens of de webhost bij het aanbod PHP/MySQL ondersteunt. Zonder de ondersteuning hiervan is het namelijk niet mogelijk om een goede WordPress site te installeren. Ik zou altijd aanraden om een WordPress site als de kern van uw internet marketing strategie te kiezen. Mocht u daar niet voor kiezen, dan is dit uiteraard minder belangrijk.

Een goede domeinnaam

Als u eenmaal weet bij welk bedrijf u uw naam wilt laten registreren, denk dan goed na over welk adres u voor uw website op wilt geven. Dit heeft op termijn ook consequenties voor hoe goed u gevonden kunt worden.

Maak het relevant

Zoekmachines zoals Google zoeken voortdurend naar nieuwe pagina’s. Bij het zoeken wordt op een flink aantal criteria gelet. Een van die criteria is de naam van het internetadres zelf. Zit een bepaald woord al in de naam van de website, dan zal Google geneigd zijn aan te nemen dat de website daar ook wel over zal gaan. Laten we ons een automonteur, Rick, voorstellen met een klein bedrijf in Rotterdam. Dan is www.automonteur-rotterdam.nl een heel erg slimme naam. Een naam als www.rick-repareert-het.nl is veel slechter, omdat daar de woorden waar u graag op gevonden wilt worden niet in voorkomen.

Gebruik streepjes

U ziet hierboven al dat er streepjes staan tussen de woorden waaruit de link bestaat. U bent het vast ook wel eens tegengekomen op een site die u bezocht. Het staat misschien een beetje raar, maar het is toch niet voor niets. Zoekmachines zoals Google kunnen namelijk zelf niet interpreteren. Ze kunnen dus ook niet zelf bedenken dat automonteurrotterdam eigenlijk uit twee woorden bestaat. Google zou dus www.automonteurroterdam.nl helemaal niet associëren met een automonteur in rotterdam. Het is dus verstandig om zelf al woorden in de link van uw website te scheiden. Spaties kunnen niet in een internetadres worden opgenomen, daarom kunt u voor streepjes kiezen.

Slechts het begin

Dit is allemaal nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn veel meer dingen waar u nog op kunt letten. Zoek ook zeker online naar besprekingen van webhosts en kijk op webfora wat mensen al uit eigen ervaring over de betreffende webhost te zeggen hebben. Denk uiteraard ook goed na over de naam van uw webadres; slaap er een nachtje over, maak een lijstje van mogelijkheden en vraag ook om raad van mensen om u heen. U kunt voor meer informatie uiteraard ook altijd contact met mij opnemen.