wordpress-themas-bouwen

Boekbespreking: WordPress Thema’s Bouwen

Zelf WordPress thema’s bouwen is goed om te kunnen. Zelfs al ben je niet van plan zelf een thema te gaan bouwen, door de anatomie van een thema te kennen is het gemakkelijk om zelf ook in een bestaand thema de plek te kunnen vinden waar je aanpassingen wilt gaan doen. Het boek WordPress Thema’s Bouwen geeft een goed pad om te volgen om zelf een thema te bouwen en geeft goede tips voor tools om het mee te perfectioneren.

Duidelijk en compact

Eerlijk gezegd had ik mijn twijfels over of het mogelijk zou zijn om in 120 pagina’s goed uiteen te zetten hoe een WordPress thema in elkaar steekt. Maar ik moet toegeven, het lukt auteur Dirkjan van Ittersum aardig. Het wordt in het boek goed duidelijk hoe je een thema kunt bouwen. Eerst wordt de rauwe html/css code gegeven om de structuur en stijl mee op te bouwen, vervolgens worden de php backend aanroepen erin verwerkt om aan te geven hoe WordPress de juiste informatie op de juiste plek laat zetten in je zelfgebouwde thema.

Voor developers

Er was al een boek op de markt die instructies gaf over hoe zelf wordpress theme’s te bouwen, namelijk het boek WordPress Themes Maken van Robbert Ravensbergen. Tot een korte vergelijking nodigt dit nieuwe boek van Van Ittersum wel uit.

Een groot voordeel van het boek van Van Ittersum is dat het stil staat bij responsive design, het maken van een ontwerp van je thema dat rekening houdt met smartphones en tablets waardoor een site er ook op die toestellen goed uitziet. Zoals Ittersum zelf tegen het eind van zijn boek ook terecht opmerkt: “een thema dat niet responsive is, kan tegenwoordig echt niet meer”. Het is wel een beetje flauw, want het is de tand des tijds die het boek van Robbert Ravensbergen heeft ingehaald. Hij schreef zijn boek toen responsive design nog niet aan de orde van de dag was.

Het boek van Ravensbergen is bovendien iets langer dan dat van Van Ittersum. Zelf vind ik de opbouw van Van Ittersum net iets prettiger, omdat er niet al te veel tijd aan het design zelf wordt besteed. Er wordt niet eerst een design opgetuigd in Photoshop dat vervolgens per onderdeel wordt afgebroken. Van Ittersum gaat meteen aan de slag met de code en gaat vooral uit van eenvoudige css blokken voor de opmaak. Ik neig zelf meer naar development dan naar design en denk “ha, gewoon meteen lekker de code induiken!” Maar een designer zou dit misschien anders zien.

Debugging en verdere ontwikkeling

Prettig aan het boek zijn bovendien de development tools die Van Itterssum aan het eind van het boek behandelt. Je hebt net je theme gemaakt en denkt wel klaar te zijn, maar hoe weet je wat er eigenlijk nog aan mankeert? Van Ittersum noemt de Theme Check plugin en behandelt ook uitgebreid de klachten die deze plugin de theme ontwikkelaar kan geven. Zo wordt elk theme uiteraard scherper. Debugging is niet het leukste onderdeel van ontwikkelen, maar it comes with the job. Goed dat het dus ook als een structureel onderdeel van theme development behandeld wordt.

Wat een nadeel is van het boek is dat het eigenlijk alleen de frontend kant van het verhaal behandelt. Het is goed om te weten hoe je bepaalde sjablonen in een theme moet maken om de juiste informatie op de juiste plek weer te geven. Maar hoe zorg je voor een goede Theme Options afdeling in de backend van WordPress? Hoe zorg je er voor dat mensen hun eigen logo, kleurvoorkeuren, fonts, afmetingen, etc. op kunnen geven? Als je een theme ontwikkelt voor een grote groep is een goede backend interface met de gewenste opties een must, net zozeer als dat het theme responsive moet zijn. Dat is misschien een ander boek, maar helaas lijkt dat boek er nog niet te zijn. Het was mij nog 120 pagina’s extra waard geweest als ook dit onderwerp behandeld had kunnen worden.

Dirkjan van Ittersum. CMS Development Library: WordPress Thema’s Bouwen. Van Duuren Informatica, 2015.

wordpress-themas-bouwen