php en mysql

Boekbespreking: PHP en MySQL de Basis

Als je met WordPress werkt en je gaat wat dieper, dieper nog dan aanpassingen maken met behulp van html en css, dan kom je terecht in de wereld van PHP en MySQL. In een eerder stuk noemde ik WordPress de motor van een website, PHP en MySQL zijn in dat geval de onderdelen waaruit die motor is opgebouwd. De meeste gebruikers hebben geen kennis nodig van PHP om toch met WordPress een goede website te kunnen bouwen en hebben hoogstens wat html en css kennis nodig. Soms kan het echter toch handig zijn, zoals als je toch een breadcrumb aan de header van je theme wilt toevoegen als het theme je daar niet toe in staat stelt of je wilt toch meteen je contactgegevens onder je logo hebben staan. Dan is het handig om te weten hoe je dat moet doen, en dat moet met PHP.

Themes bestaan ook uit PHP

Niet alleen WordPress zelf bestaat namelijk uit PHP, ook de themes waar je gebruik van maakt zijn met PHP gebouwd. Als je dus weet hoe je met PHP commando’s om moet gaan dan kun je ook de themes gemakkelijker naar je hand zetten. Dat brengt ons dan meteen bij een eerste punt van mogelijke kritiek op dit boek: zo basaal is het niet. Het gaat eigenlijk flink de diepte in en legt uit hoe je verbindingen kunt maken met MySQL databases. Dat belooft de titel weliswaar al, maar soms wordt er meer kennis behandeld dan je in eerste instantie misschien nodig hebt. Voor een eenvoudige aanpassing in een theme doorvoeren gaat dit boek bijvoorbeeld veel te ver. Het maakt het er misschien ook juist moeilijker uitzien dan het hoeft te zijn.

De praktijk wijst de wijsheid uit

Het boek leest soms ook wat ruw. Ik herinner mij een punt waarop er opeens een anekdote over “refactoring” voorbij komt, een term voor gevorderde programmeurs, terwijl de lezer net de basis probeert te begrijpen van PHP en MySQL. Toch, een soms stroeve schrijfwijze en lastig te volgen taal smelt als kritiek als je maar wat met de kennis kunt en de voorbeelden goed kunt gebruiken. En dat kan. Dit boek leert je toch vrij goed aan de hand van voorbeelden op het niveau te komen waar je wilt zijn. Het is niet altijd makkelijk, maar een basis hoeft ook niet altijd gemakkelijk te zijn. Toch, als je gewoon gaat doen wat er in dat boek staat uitgelegd, dan kom je ver. Het bracht mij op het punt waar ik wezen wilde, en dat vind ik een verdienste. Dat hoeft dan van mij ook niet gemakkelijk te zijn.

Doet php moeilijker lijken dan het is

Uiteindelijk vind ik dit boek dan ook goed. Het loopt systematisch de mogelijkheden van de taal langs en maakt je er met behulp van voorbeelden bekend mee. Tegelijkertijd kan het ook mensen afschrikken die denken “dat php wil ik toch eens leren,” waarna ze denken “laat ook maar”. Jammer, want met weinig kennis kun je al best een eind komen. Misschien had het de lezer iets beter bij de hand kunnen nemen. Soms miste ik de blik van de lezer in de toon van de auteur.

Ghica van Emde Boas. PHP en MySQL: de Basis. Benelux: Pearson, 2012.