kickstart-wordpress

Boekbespreking Kickstart WordPress

Als ondernemer hoeft u uiteraard niet een internet expert te zijn. Het is belangrijker dat u goed in uw vak bent. Toch is het wel handig en misschien zelfs wel noodzakelijk om wat meer over de technologie te weten waar u gebruik van maakt, zonder meteen teveel tijd eraan kwijt te zijn. Mocht u gebruik maken van WordPress als basis voor uw website, dan kan ik dit boek zeer warm aanbevelen.

Begint bij het begin

Zelf was ik al wat verder met WordPress, maar ik wilde juist bewust wat stappen terug zetten en gewoon weer eens bij het begin beginnen. Ik zocht een boek dat me het hele verhaal over WordPress vanaf het begin vertelt, zonder echter een infantiele uitstraling te hebben zoals de “… voor dummies” boeken dat wel kennen. Dit boek was van Robbert Ravensbergen is dan ideaal. Het neemt je aan de hand door WordPress, met uitleg maar ook door te stimuleren zelf te doen wat er in het boek beschreven wordt. Het is goed om zelf al een site te bouwen volgens de stappen die erin worden beschreven, dan heb je aan het eind van het boek niet alleen dat boek uit maar ook nog een goed functionerende WordPress website.

Maakt je net iets beter

Ravensbergen beschrijft de hoofdlijnen maar hij laat je soms ook wat verder kijken. Hij schuwt het niet om je een beetje uit te dagen en dat is wel prettig. Hij weet dingen krachtig uit te leggen, zoals het verschil tussen tags en categories, dat hij met een boek vergelijkt. Categories ziet hij dan als hoofdstukken en tags als de index achterin een boek. Een hele goede metafoor die meteen duidelijk maakt hoe het zit. Ook zijn tips wat betreft veiligheid goed. Dat je bijvoorbeeld beter een vreemde prefix zoals “ql_” kunt gebruiken voor je database in plaats van het gebruikelijke “wp_”, zodat er meteen al een heleboel hacker scripts de weg kwijt raken. Ik vond dat een bruikbare tip. Dit soort duidingen en tips staan er veel in het hele boek. Niet alleen leer je daardoor WordPress snel en goed kennen, het geeft je denk ik een edge ten opzichte van andere WordPress gebruikers.

Niet langdradig

Dit boek van Ravensbergen was niet het eerste boek over WordPress wat ik las, maar zeker wel het meest duidelijke werk. Andere boeken zijn zeker niet slecht, maar hebben de neiging om te verzanden in droge opsommingen waardoor de stof niet echt tot leven komt. Ravensbergen past weliswaar lijstjes toe waar dat echt moet, maar toch houdt hij je aandacht er goed bij en heb je zeker niet het idee dat je een technisch handboek aan het lezen bent. Hij weet het toch interessanter te brengen dan dat. Ik vind dat zeker een verdienste, waardoor het boek ook goed leest. Als ik een boek voor geinteresseerden moet aanraden die net met WordPress willen beginnen of die juist weer even willen lezen hoe het ook alweer allemaal zat, dan kan ik dit boek zeker aanraden. Iedereen kan er zeker wat van opsteken.

Robbert Ravensbergen, Kickstart WordPress (4e editie). Pearson Benelux, Amsterdam, 2013.