boek-html-en-css-front

Boekbespreking HTML en CSS de Basis

Het valt te bepleiten dat zelfs als je geen internet specialist bent, het toch geen kwaad kan als je een heel klein beetje code kunt schrijven. Het kan iedere ondernemer helpen bij het opzetten van een online marketing strategie, al was het maar om te weten hoe gemakkelijk het is en hoeveel code aanpassingen dus eigenlijk zouden moeten kosten. Er zit dus emancipatie in. Tegelijkertijd heeft u waarschijnlijk niet heel veel tijd om alles nauwkeurig te gaan leren. Een beetje basiskennis is alles wat u wilt en nodig heeft. Dan is het boek HTML en CSS de Basis van Andree Hollander zeker aan te raden.

Weet niet waar de klepel hangt

Waarschijnlijk hebben de meeste mensen op een bepaald moment wel wat geëxperimenteerd met vooral HTML en misschien ook wel een klein beetje met CSS. Kleine aanpassingen of pagina-opzetjes maken lukt dan wel, maar een goede kennis van hoe het nou eigenlijk werkt ontbreekt. Dan is dit boek erg goed. Het begint heel simpel met het opzetten van het raamwerk van HTML. Waar moet een HTML document in de eerste plaats eigenlijk aan voldoen? Vervolgens neemt het je zeer stap voor stap mee om goed te kunnen begrijpen hoe het nu eigenlijk allemaal werkt. Nieuwe elementen worden zorgvuldig ingeleid en uitgelegd en het nut wordt er, vaak door middel van illustraties en code voorbeelden, goed uiteengezet.

De verhouding tussen HTML en CSS

Wat ik ook erg goed vond aan het boek was dat CSS eigenlijk pas later wordt behandeld, als het pas tijd is om het daarover te hebben. De verhouding tussen HTML, die de structuur van de pagina bepaalt, en CSS, waarmee het uiterlijk van de webpagina’s wordt opgebouwd, wordt goed uiteengezet. Het doet de lezer ook meteen goede gewoontes aanleren, zoals het strict scheiden van de twee. Ik zal nooit meer opmaak meegeven in een HTML element, dat is echt een zaak voor de CSS afdeling. Het is best goed om die scheiding strak en gedisciplineerd erin te krijgen en dit boek volgen zorgt daar zeker voor.

Precies de goede basis

Het boek brengt je eigenlijk precies waar je moet zijn om goed uit de voeten te kunnen met de basisfuncties. Allereerst wil je natuurlijk links, paragrafen, kopjes en opsommingen kunnen maken. Vervolgens wil je wel ook goed die elementen kunnen beheersen, een menu kunnen maken en een pagina goed in verschillende onderdelen kunnen opdelen. Het brengt dat allemaal bij. Het boek leert je niet hoe je een fantastisch vormgever wordt, maar die ambitie heeft het ook niet. Het rust je uit met de kennis die je nodig hebt om dat vervolgens te worden.

Komt altijd van pas

Misschien heeft u een WordPress site en denkt u tja, waar heb ik al die kennis nou eigenlijk voor nodig? WordPress doet toch juist al dat moeilijke codewerk voor mij? Jawel, maar het is dan toch ook juist wel handig om te weten hoe het allemaal werkt. Soms schiet WordPress tekort en zult u de motorkap open moeten maken om zelf wat onderhoud te verrichten. Dan is het toch wel handig om te weten wat wat is. Bovendien is het ook met het oog op on-page en off-page SEO geen overbodige luxe om toch van de meest elementaire HTML elementen wat weet te hebben.