jquery-de-basis

Boekbespreking: jQuery de Basis

Men stelt steeds hogere eisen aan websites. Het is voor veel bezoekers inmiddels niet meer voldoende om slechts informatie te krijgen op wat heet een “brochure” website. Zelfs al is die informatie goed gepresenteerd en voorzien van mooie afbeeldingen, dan nog kan een bezoeker wat missen. Hij wil iets doen, hij wil meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het salariskompas van intermediair. Dat is een dienst die een informatieverschaffer, intermediair is immers een tijdschrift, aanbiedt om zo bezoekers aan zich te binden. Het internet ontwikkelt zich dus steeds meer als een platform voor applicaties en niet langer als slechts een verzamelplek van informatie. jQuery is één van de dingen die dergelijke veranderingen mogelijk maken.

Een JavaScript bibliotheek

Wat is jQuery dan precies? Eigenlijk is het een code-bibiotheek waar in JavaScript gebruik van kan worden gemaakt. Toch zijn de mogelijkheden van jQuery zó groot en zit er zo veel kennis en ervaring in dat het haast de aard van het gebruik van JavaScript verandert. Gebruikersinterfaces zijn heel gemakkelijk te maken en mooie effecten zoals fade-in en fade-out zijn heel eenvoudig op de website te gebruiken.

Het boek jQuery de Basis begint gelukkig wel met een crash-course JavaScript. Die crash course is lang zo gek nog niet. Het laat echt de allerbelangrijkste aspecten er van zien en doet dat eigenlijk opvallend goed, zeker gegeven de korte ruimte in het boek die er voor gereserveerd kan worden. Voor een beginnende JavaScript schrijver kan het een goede inleiding zijn, en voor een wat ervaren programmeur kan het een goede herinnering zijn aan wat er ookalweer belangrijk is in JavaScript.

Het gaat uit van gebeurtenissen

Wat heel prettig is aan jQuery is dat het de scheiding van sferen heel goed kan bewaken. Het is een goed idee om de structuur van een website (html), de stijl van de website (css) en de functionaliteit van een website (JavaScript) strict gescheiden te houden. Dat was nog wel eens lastig, waar je vroeger in de html zelf al moest aangeven wat er met een knop moest gebeuren als er op werd geklikt. Met jQuery is dat heel eenvoudig op te lossen. Eerst maak je in html een knop aan waar niets mee gebeurt. Vervolgens maak je een apart JavaScript document aan, waarin je aangeeft wat er eigenlijk met die knop moet gebeuren zodra iemand er op klikt.

Een andere manier van denken

Het is een beetje een andere manier van omgaan met JavaScript, maar eigenlijk komt het de overzichtelijkheid van de code reeks zeer ten goede. Alles wordt netjes overzichtelijk en alle html elementen zijn zeer gemakkelijk aan te roepen, van event-handlers te voorzien of te manipuleren via zoek-functionaliteit of query’s (vandaar de naam jQuery). Het boek legt allemaal heel helder en rustig uit hoe dit allemaal te doen is. Dat is goed, want aan het eind van het boek kijk je rustig terug op wat je geleerd hebt en kijk je ook anders aan tegen de manier waarop JavaScript te gebruiken is. Je denkt ook meteen meer vanuit het perspectief van functionaliteit, wat je een website niet meer doet zien als een droge verzameling tekst en afbeeldingen, maar als vol van rijke mogelijkheden voor interactieve toepassingen.

Gerz, Sander. JQuery: de Basis. Pearson Benelus: Amsterdam, 2012.