wordpress-themas-bouwen

Boekbespreking: WordPress Thema’s Bouwen

Zelf WordPress thema’s bouwen is goed om te kunnen. Zelfs al ben je niet van plan zelf een thema te gaan bouwen, door de anatomie van een thema te kennen is het gemakkelijk om zelf ook in een bestaand thema de plek te kunnen vinden waar je aanpassingen wilt gaan doen. Het boek WordPress Thema’s Bouwen geeft een goed pad om te volgen om zelf een thema te bouwen en geeft goede tips voor tools om het mee te perfectioneren. Read more

Peter Kassenaar JavaScript jQuery

Boekbespreking: Handboek JavaScript en jQuery

Het is goed om te weten hoe JavaScript – de taal waarmee de functionaliteit van websites bestuurd wordt – en de uitbreidingsbibliotheek jQuery werken. Het Handboek JavaScript en jQuery is erg goed geschikt om dit te begrijpen. Goed voor mensen die meer van hun WordPress sites willen begrijpen en voor mensen die zelf met deze talen willen gaan bouwen. Read more

storytelling

Goede websites vertellen een verhaal

De internet browsers zijn de afgelopen vijf jaar van gedaante verwisseld. Ze zijn van een platform dat het presenteren van informatie mogelijk maakt getransformeerd in eigenlijk complete operating systems. Web-apps, online applicaties, zijn sinds dien populair. Waarom moet je je dan niet vergissen en je website niet beschouwen als software?

Read more

handboek-seo

Boekbespreking: Handboek SEO

Veel mensen weten nog steeds niet goed wat SEO is. Misschien zijn ze er inmiddels achter dat het search engine optimization betekent, maar dat zegt ze nog niet echt veel. Het is in wezen ook moeilijk te vatten is, waar het eigenlijk een denkwijze is die op alles wat je met je website doet kan worden toegepast. Het boek Handboek SEO kan deze zienswijze goed vatten en uitleggen hoe je het op alle aspecten van je website kunt doorvoeren.

Read more

jquery-de-basis

Boekbespreking: jQuery de Basis

Men stelt steeds hogere eisen aan websites. Het is voor veel bezoekers inmiddels niet meer voldoende om slechts informatie te krijgen op wat heet een “brochure” website. Zelfs al is die informatie goed gepresenteerd en voorzien van mooie afbeeldingen, dan nog kan een bezoeker wat missen. Hij wil iets doen, hij wil meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het salariskompas van intermediair. Dat is een dienst die een informatieverschaffer, intermediair is immers een tijdschrift, aanbiedt om zo bezoekers aan zich te binden. Het internet ontwikkelt zich dus steeds meer als een platform voor applicaties en niet langer als slechts een verzamelplek van informatie. jQuery is één van de dingen die dergelijke veranderingen mogelijk maken.

Read more

corehtml5canvas

Boekbespreking: Core HTML5 Canvas

De gebruikelijke talen waar een website zich van kan bedienen, te weten html, css en javascript, laten soms grafisch wat te wensen over. Al snel ben je aan het goochelen met <div> elementen en zoek je naar oplossingen voor problemen die eigenlijk onnodig lijken te zijn, maar slechts het resultaat zijn van het feit dat webpagina’s aanvankelijk niet gemaakt zijn met een geavanceerde grafische interface in gedachten. Daar is sinds een aantal jaar een oplossing voor: het html5 <canvas> element. Maar wat kun je met dit element? Dat wordt in het boek core html5 canvas van David Geary uitgebreid besproken.

Read more

wordpress-ball-and-chain

De verantwoordelijkheid van de website bouwer

De relatie tussen een website bouwer en diens klant is niet altijd gemakkelijk. Vaak is het probleem verantwoordelijkheid. Als iemand een dure website laat bouwen maar daarna afhankelijk blijft van die bouwer, wie is er dan verantwoordelijk voor het verversen van de inhoud van de website? Omgekeerd, als er een content management system is gebruikt om de website mee te bouwen, mag de opdrachtgever dan nog van de website bouwer verwachten dat hij de website onderhoudt?

Read more

php en mysql

Boekbespreking: PHP en MySQL de Basis

Als je met WordPress werkt en je gaat wat dieper, dieper nog dan aanpassingen maken met behulp van html en css, dan kom je terecht in de wereld van PHP en MySQL. In een eerder stuk noemde ik WordPress de motor van een website, PHP en MySQL zijn in dat geval de onderdelen waaruit die motor is opgebouwd. De meeste gebruikers hebben geen kennis nodig van PHP om toch met WordPress een goede website te kunnen bouwen en hebben hoogstens wat html en css kennis nodig. Soms kan het echter toch handig zijn, zoals als je toch een breadcrumb aan de header van je theme wilt toevoegen als het theme je daar niet toe in staat stelt of je wilt toch meteen je contactgegevens onder je logo hebben staan. Dan is het handig om te weten hoe je dat moet doen, en dat moet met PHP.

Read more